Síla odolnosti farmaceutického průmyslu v USA vůči ekonomickým krizím - Králík, Martin; Kadeřábková, Božena; Kureková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení odolnosti farmaceutického průmyslu v USA vůči ekonomickým krizím. Cílem práce je vyhodnotit hypotézu o míře odolnosti amerického farmaceutického průmyslu vůči ekonomickým krizím pro období 1993–2023, především s důrazem na tři hlavní ekonomické krize v tomto období Práce kombinuje analýzu strukturálních a ekonomických rysů farmaceutického průmyslu s praktickou regresní analýzou celého odvětví a multikriteriálním hodnocením vybraných firem. Výsledky regresní analýzy ukazují, že ekonomické krize negativně ovlivňují růst tržeb farmaceutického sektoru, avšak až s časovým zpožděním. Multikriteriální hodnocení ukazuje negativní dopad především na ziskovost firem (EBITDA marži). Naopak stabilitu projevily výdaje na výzkum a vývoj a samotné tržby. Přidanou hodnotou práce je komplexní přehled vývoje celého odvětví a kombinace kvantitativních i kvalitativních přístupů. Práce tak přispívá k hlubšímu pochopení dynamiky farmaceutického sektoru během krizových období a nabízí podněty pro hospodářskou politiku i firemní strategii.
Vedoucí práce: Božena Kadeřábková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses