Vliv daňového a pojistného zatížení na podíl OSVČ na zaměstnanosti - Cabadajová, Alica (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem daňového a pojistného zatížení na podíl OSVČ na zaměstnanosti v členských státech Evropské unie. Cílem práce je ověřit, zda rozdílné zatížení závislé a samostatné činnosti souvisí s volbou formy ekonomické aktivity. Teoretická část identifikuje příčiny rozdílů v daňově-pojistném zatížení mezi zaměstnanci a OSVČ a posuzuje jejich možné dopady na trh práce, strukturu zaměstnanosti a veřejné finance. Dále se práce věnuje mezinárodnímu srovnání daňového a pojistného zatížení obou skupin poplatníků, které vychází z harmonizovaných datových zdrojů. V empirické části práce je pomocí korelační analýzy posuzován vztah mezi mírou zatížení a podílem OSVČ na zaměstnanosti v zemích Evropské unie. Výsledky neprokázaly statisticky významnou závislost, což indikuje, že rozhodování jednotlivců ovlivňuje širší spektrum faktorů než pouze výše daňově-pojistného zatížení.