Dopady rostoucí prevalence obezity na výdaje na zdravotnictví v ČR - Siglová, Nikola (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady rostoucí prevalence obezity na výdaje na zdravotnictví v České republice. V teoretické části je definována obezita, faktory ovlivňující její výskyt, související zdravotní komplikace a obecně ekonomické dopady obezity. Dále je popsána struktura a financování zdravotnictví v České republice a vývoj výdajů na zdravotnictví. Praktická část práce je zaměřena na odhad přímých nákladů na léčbu obezity a vybraných přidružených onemocnění v období 2020-2022 pomocí metody cost-of-illness. Výpočty vycházejí z údajů Světové zdravotnické organizace, Ministerstva zdravotnictví České republiky a dat o výdajích na jednotlivá onemocnění dle klasifikace MKN-10 poskytnutých Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Výsledky ukazují, že v roce 2022 tvořily náklady související s obezitou větší podíl na celkových zdravotních výdajích než v roce 2020, zatímco v roce 2021 byl tento podíl nižší, pravděpodobně v důsledku mimořádného nárůstu zdravotních výdajů během pandemie Covid-19.V poslední kapitole jsou popsána současná opatření ke zmírnění dopadů obezity a navržena další možná opatření.