Ekonomické vyhodnocení svěřenských fondů - Horák, Adam (2025)
Smrt – čeká nás všechny. Co se ale stane s majetkem, který jsme celý život budovali? Jedním z řešení je svěřenský fond. Tato bakalářská práce si klade za cíl prakticky přiblížit fungování svěřenských fondů. Teoretická část, napříč historickým exkurzem a objasněním základních principů, poukazuje na motivace vedoucí k založení a na administrativní kroky nezbytné ke vzniku svěřenského fondu. Kvantitativní část práce se opírá o veřejně dostupná data a deskriptivní metodou vyhodnocuje fenomén svěřenských fondů v ČR. Pomocí případových studií jsou simulovány různé scénáře a hledána jejich optimální řešení. Výsledky práce poukazují na to, že svěřenský fond je efektivní a flexibilní nástroj pro správu majetku, který vytváří pravidla a jistoty pro zakladatele, jejich okolí i pro osoby, kterých se problém týká nepřímo.