Vztah digitalizace a šedé ekonomiky ve vybraných státech EU - Iusupova, Aziza; Smrčková, Martina; Jankulár, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi úrovní digitalizace a rozsahem šedé ekonomiky v zemích Evropské unie. Cílem studie je ověřit, zda vyšší úroveň digitalizace souvisí s nižším podílem šedé ekonomiky. K dosažení tohoto cíle je využita literární rešerše a průřezová regresní analýza dat za rok 2022. Digitalizace je zachycena čtyřmi indikátory: podílem osob nakupujících online, podílem pravidelných uživatelů internetu, indexem rozvoje e-governmentu (EGDI) a mírou využívání online bankovnictví, zatímco šedá ekonomika je odhadnuta na základě dostupných sekundárních dat. Použitý ekonometrický model umožňuje statisticky posoudit vztah mezi digitalizačními ukazateli a odhadovaným podílem šedé ekonomiky a naznačuje mezi nimi negativní souvislost.
Vedoucí práce: Martina Smrčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses