Účetní a daňové aspekty práce z domova - Vojtěchová, Lucie (2025)
Bakalářská práce se věnuje problematice práce z domova a souvisejícím účetním a daňovým aspektům, se kterými se mohou zaměstnavatelé v praxi setkat. Zaměřuje se na poskytování náhrad nákladů zaměstnancům, pořízení a evidenci majetku využívaného při výkonu práce na dálku a posouzení daňové uznatelnosti těchto nákladů. V teoretické části je popsán právní rámec práce z domova a jsou vymezeny klíčové povinnosti zaměstnavatele. Následuje účetní a daňové zhodnocení konkrétních situací, které mohou v praxi nastat. Součástí práce jsou také příklady účtování a daňových dopadů vybraných operací. Výsledkem je přehledné shrnutí účetních a daňových aspektů práce z domova, které může sloužit jako praktická pomůcka pro zaměstnavatele.