Insolvenčního řízení - účetní a daňové souvislosti - Pachinger, Alex; Randáková, Monika, 1966-; Jošt, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou insolvenčního řízení z pohledu účetních a daňových souvislostí. Cílem práce je identifikovat a popsat klíčové účetní a daňové aspekty, které vznikají v jednotlivých fázích insolvenčního řízení, a zhodnotit jejich dopad na hospodaření podnikatelských subjektů. Teoretická část práce se věnuje definici úpadku, průběhu insolvenčního řízení, s důrazem na rozdíly mezi konkurzem a reorganizací. Dále rozebírá specifika účetního výkaznictví a daňových povinností dlužníka v průběhu řízení, zejména v oblastech daně z příjmů, daně z přidané hodnoty a tvorby opravných položek a rezerv. Praktická část analyzuje průběh insolvenčního řízení u společnosti Blažek Praha a.s., u níž byla povolena reorganizace. Na základě údajů z insolvenčního rejstříku a zveřejněného reorganizačního plánu je sledován vývoj ekonomické situace podniku, plnění reorganizačních opatření a míra uspokojení věřitelů. Pozornost je věnována také vedení účetnictví v jednotlivých fázích řízení.
Vedoucí práce: Monika Randáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses