Odložená daň ve vybraných podnicích energetického odvětví ČR - Majrych, Martin (2025)
Tato práce se věnuje odložené dani v energetickém odvětví. Cílem bylo zjistit, k jakým titulům se v energetickém odvětví nejčastěji tvoří odložená daňová pohledávka a odložený daňový závazek. Práce je rozdělena na teoretickou a aplikační část. V teoretické části jsou popsány obecně uznávané účetní zásady, odložená daň, účetní legislativa ČR a podnikání v energetickém odvětví. V aplikační části je provedena analýza vybraných společností v energetickém odvětví. Odložená daňová pohledávka se nejčastěji tvořila z titulu rezerv a opravných položek. Odložený daňový závazek se nejčastěji tvořil z titulu rozdílu mezi účetní a daňovou zůstatkovou cenou dlouhodobého majetku.