Odměňování dle výkonnosti na příkladu konkrétního podniku - Tvrdá, Kateřina (2025)
Bakalářská práce se zabývá odměňováním zaměstnanců podle jejich výkonnosti na příkladu konkrétního podniku v odvětví dopravního značení. Práce je rozdělena na dvě teoretické kapitoly a jednu kapitolu aplikační. Teoretická část je zaměřena na objasnění pojmů týkajících se měření výkonnosti a výkonnostního odměňování. V aplikační části je představena vybraná společnost a její firemní struktura. Dotazníkovým šetřením a kvalitativním rozhovorem je provedena analýza současného systému odměňování z pohledu zaměstnanců i vedení. V závěru jsou navržené úpravy vedoucí k vyšší transparentnosti a spravedlnosti systému odměňování.