Zdanění příjmů z nájmu nemovitých věcí u fyzických osob - Romanova, Anastasiia; Vančurová, Alena, 1957-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku zdanění příjmů z nemovitostí v České republice, přičemž porovnává dvě klíčové oblasti – využití výdajových metod (paušální vs. skutečné výdaje) a rozdíly mezi příjmy z podnikání (§ 7 zákona o daních z příjmů) a příjmy z nájmu (§ 9). Cílem práce je analyzovat, jak volba způsobu zdanění ovlivňuje daňovou povinnost poplatníků, a poskytnout doporučení pro optimální daňové plánování. Metodicky je práce založena na srovnávací analýze, která zahrnuje modelové výpočty daňových dopadů u různých typů nájmu – od pasivního nájmu až po poskytování ubytovacích služeb. Data vycházejí z platné legislativy a reálných nákladových položek spojených s provozem nemovitostí. Výsledky ukazují, že zatímco pasivní pronájem spadá do výhodnějšího režimu § 9, poskytování krátkodobého ubytování podléhá přísnějším pravidlům § 7, což může vést k vyšší daňové zátěži. Zvolená metoda uplatnění výdajů dále významně ovlivňuje konečný daňový dopad, přičemž optimální strategie závisí na konkrétních příjmech a nákladech poplatníka.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses