Dopady stárnutí obyvatelstva na důchodový systém v ČR - Havránková, Adéla; Gotvald, Josef; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady demografických změn na důchodový systém v České republice. Na datech Českého statistického úřadu a České správy sociálního zabezpečení za období 1997–2023 jsou aplikovány ekonometrické metody kointegračních testů a modelů korekce chyby. Zkoumány byly čtyři proměnné – dvě demografické a dvě kontrolní. Výsledky analýzy nepotvrdily statisticky významný dlouhodobý vztah mezi ukazateli stárnutí populace a výdaji na starobní důchody k HDP. Naproti tomu u pomocných proměnných byly tyto vztahy zachyceny. Zjištění naznačují, že důchodový systém bude do budoucna čelit tlaku na výdaje, a potvrzují tak nezbytnost hlubší reformy, která zajistí jeho dlouhodobou udržitelnost.
Vedoucí práce: Josef Gotvald
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses