Dlouhodobý majetek v účetnictví neziskových organizací - Kotíková, Marie (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na rozdíly ve vykazování a účtování dlouhodobého majetku u účetních jednotek veřejného sektoru podle českých účetních standardů a mezinárodních účetních standardů pro veřejný sektor. V teoretické části jsou představena specifika účetnictví a výkaznictví neziskových organizací spolu s českými a mezinárodními účetními standardy. V aplikační části je provedena komparace vykazování aktiv v jednotlivých systémech a zhodnocení jejich dopadů na finanční výkaznictví. Cílem práce je analyzovat a porovnat rozdíly ve vykazování dlouhodobého majetku mezi českými účetními standardy a mezinárodními standardy pro veřejný sektor a identifikovat jejich hlavní odlišnosti, včetně dopadů na finanční výkaznictví a transparentnost v konkrétní neziskové organizaci.