Vliv cen emisních povolenek na ceny elektřiny v České republice - Bartoň, Zdeněk (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv cen emisních povolenek na ceny silové elektřiny v České republice v letech 2015–2025. Práce se zaměřuje na teoretické ukotvení trhů s elektřinou a emisními povolenkami v kontextu ekonomické teorie a jejich vzájemné interakce. Empirická část využívá statický a dynamický model ke kvantifikaci vztahu mezi cenami emisních povolenek a cenami elektřiny v ČR a identifikuje další klíčové faktory ovlivňující cenotvorbu na trhu s elektřinou. Výsledky analýzy potvrzují výzkumnou hypotézu a ukazují, že dlouhodobá elasticita ceny elektřiny vůči cenám povolenek se ve sledovaném období pohybuje v rozmezí 0.26–0.30.