Analýza japonského akciového trhu - Rozkovec, Vojtěch (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje historický vývoj a aktuální stav japonského akciového trhu se zaměřením na index TOPIX. Cílem práce je identifikovat hlavní faktory ovlivňující jeho výkonnost a vytvořit predikci dalšího vývoje. Pro zjištění vlivu jednotlivých proměnných byly využity časové řady makroekonomických a tržních dat za posledních 30 let. Na základě vícenásobné lineární regrese práce dochází k závěru, že TOPIX v příštích pěti letech pravděpodobně nepřekročí hranici své historické výkonnosti. Výsledky naznačují pokračování stabilního mírného růstu s výjimkou slabšího výkonu v prvním predikovaném roce v důsledku očekávaného zpřísnění měnové politiky. Analýza zároveň odhaluje rozdílnou výkonnost segmentů trhu a význam institucionálních zásahů. V regionálním i globálním kontextu si japonský trh udržuje pozici stabilní a důvěryhodné investiční destinace.