Analýza japonského akciového trhu - Rozkovec, Vojtěch; Vejmělek, Jan; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje historický vývoj a aktuální stav japonského akciového trhu se zaměřením na index TOPIX. Cílem práce je identifikovat hlavní faktory ovlivňující jeho výkonnost a vytvořit predikci dalšího vývoje. Pro zjištění vlivu jednotlivých proměnných byly využity časové řady makroekonomických a tržních dat za posledních 30 let. Na základě vícenásobné lineární regrese práce dochází k závěru, že TOPIX v příštích pěti letech pravděpodobně nepřekročí hranici své historické výkonnosti. Výsledky naznačují pokračování stabilního mírného růstu s výjimkou slabšího výkonu v prvním predikovaném roce v důsledku očekávaného zpřísnění měnové politiky. Analýza zároveň odhaluje rozdílnou výkonnost segmentů trhu a význam institucionálních zásahů. V regionálním i globálním kontextu si japonský trh udržuje pozici stabilní a důvěryhodné investiční destinace.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses