Porovnání a příčiny vývoje cen rezidenčních nemovitostí v Praze - Hanžl, Jan; Dongres, Marek; Vasyliev, Dmytro; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na identifikaci faktorů ovlivňujících vývoj cen rezidenčních nemovitostí v deseti vybraných evropských zemích (Švýcarsko, Anglie, Francie, Německo, Španělsko, Rakousko, Itálie, Polsko, Slovensko a Česko) v období let 2013–2023. Úvodní část práce definuje realitní trh a shrnuje vývoj a aktuální trendy v oblasti bydlení v jednotlivých sledovaných zemích. V empirické části je provedena korelační analýza mezi vývojem průměrné ceny bytů, přepočítané z indexu cen bydlení (Housing Price Index), a vybranými ekonomickými ukazateli, mezi které patří úrokové sazby stanovené národními bankami nebo Evropskou centrální bankou, HDP v tržních cenách, míra kriminality, čistý roční příjem v eurech, inflace měřená pomocí HICP, míra nezaměstnanosti, počet vydaných stavebních povolení (v milionech m²) a růst reálného HDP. Data byla získána z mezinárodních databází jako jsou Eurostat, OECD a Trading Economics. Výsledky analýzy ukazují, že mezi nejvýznamnější faktory ovlivňující vývoj cen nemovitostí patří úrokové sazby a HDP, zatímco počet vydaných stavebních povolení vykazuje na ceny bydlení napříč zeměmi spíše slabý vliv.
Vedoucí práce: Marek Dongres
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses