Certifikace udržitelnosti kancelářských budov a jejich vliv na výši nájemného - Zvára, Tomáš; Podškubka, Tomáš, 1982-; Nguyen, Truong Anh; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá vlivem certifikace udržitelnosti na výši nájemného kancelářských budov v Praze. V posledních letech roste význam environmentálně odpovědného přístupu na realitním trhu s komerčními nemovitostmi, a tak se prosazují certifikace jako BREEAM, LEED a WELL. Certifikované budovy jsou často vnímány jako kvalitnější, modernější a atraktivnější pro nájemce i investory. Cílem práce je empiricky analyzovat, zda a jakým způsobem certifikace ovlivňuje výši nájemného, tedy zda existuje takzvaná zelená prémie. Práce kombinuje rešerši zahraničních a lokálních výzkumů s vlastní kvantitativní analýzou na vzorku 125 kancelářských pronájmů v Praze. Pro analýzu jsou využity metody lineární regrese a dvouvýběrových t-testů. Výsledky potvrzují, že certifikace má statisticky významný vliv na výši nájemného a že zelená prémie se projevuje napříč všemi analyzovanými lokalitami Prahy. Zjištění mohou posloužit jako podklad pro kvalifikovanější rozhodování investorů, developerů i nájemců při posouzení hodnoty a atraktivity kancelářských budov.
Vedoucí práce: Tomáš Podškubka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses