Analýza finanční gramotnosti v EU - Liner, Jiří; Vyletelka, Michal; Pecina, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato práce se zaměřuje na využití machine learningových modelů pro analýzu finanční gramotnosti v Evropské unii s důrazem na predikční význam socioekonomických faktorů, které jsou široce zastoupeny v současné literatuře. Využitím dat z dotazníkového šetření Evropské komise z roku 2023 byla sestrojena sada regresních modelů, kterými byla analyzována významnost vybraných proměnných napříč specifikovanými regiony EU. Kvůli zešikmení rozdělení původní skóringové proměnné byla syntetizována alternativní proměnná, lépe vystihující úroveň finanční gramotnosti v populaci. Přínosem této práce je zejména rozsáhlá komparace významu exogenních proměnných pro jejich predikční schopnost v mnoha regionech, segmentovaných jak podle ekonomických, tak kulturních metrik.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses