Změny IFRS proti českému účetnictví v případě investičních fondů - Kolář, Lukáš; Plíva, Rostislav; Teplý, Petr, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na změny vyhlášky č. 501/2002 Sb., které od 1. 1. 2018 implementovaly do českého účetnictví pravidla mezinárodních standardů IFRS pro oblast finančních nástrojů u finančních institucí. Práce analyzuje přechod z původního systému oceňování a vykazování finančních nástrojů podle českých pravidel na aktuální postupy vycházející z IFRS 9, IFRS 13, IFRS 7 a IAS 32. Důraz je kladen na problematiku vykazování v české struktuře účetních výkazů podle vyhlášky 501, která může být v rozporu s ekonomickou podstatou transakcí dle IFRS. Práce dále hodnotí praktické dopady těchto změn na účetní závěrky a výroční zprávy investičních fondů, přičemž identifikuje přetrvávající chyby a problémy při aplikaci IFRS pravidel v českém prostředí. Cílem práce je přiblížit klíčové změny v účetnictví investičních fondů a nabídnout doporučení pro efektivnější implementaci IFRS při zpracování účetních závěrek a zveřejňování informací.
Vedoucí práce: Rostislav Plíva
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses