Oceňování dle metody IFRS v případě investičních fondů v ČR - Kučera, Václav (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na oceňování aktiv a závazků reálnou hodnotou podle standardu IFRS 13, konkrétně v prostředí českých investičních fondů. Práce popisuje základní principy a metody stanovení reálné hodnoty a představuje rámcový postup při ocenění, včetně výběru vhodných vstupních dat pro ocenění, volbu oceňovacích technik a souvisejících požadavků na zveřejnění informací. Na základě případové analýzy vybraného investičního fondu jsou zkoumány konkrétní přístupy k oceňování jednotlivých položek aktiv a pasiv. Výsledky práce ukazují dopad implementace IFRS 13 nejen na výši ocenění jednotlivých aktiv a závazků, ale rovněž na rozsah zveřejňovaných informací ve finančním výkaznictví. Zároveň však upozorňuje na praktické nedostatky standardu, které mohou vést k nejistotám a chybám při jeho aplikaci.