Neurofinance - Mládková, Kateřina; Vyletelka, Michal; Malinovský, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem neurofinancí, novým interdisciplinárním oborem propojujícího finance, neurologii a psychologii. Hlavním cílem práce je analyzovat mozkové oblasti související s finančním chováním a identifikovat neurologické rozdíly mezi muži a ženami. Klíčovým aspektem analýzy je také role hormonů a neurotransmiterů. Pomocí literární analýzy vědeckých studií práce odhaluje, jak biologické faktory ovlivňují averzi k riziku, investiční strategie i schopnost zvládat stres ve finančním prostředí. Neurologické rozdíly mezi pohlavími mají významný dopad na chování na finančních trzích i výkon smíšených týmů ve vedení firem. Praktická část se zaměřuje na aplikaci teoretických poznatků při návrhu finančního produktu, rozboru marketingových technik u investičních platforem a doporučení pro regulaci finančních produktů s ohledem na neurobiologii investorů.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses