Strategická analýza odvětví stavebního vybavení - Vlnas, Vojtěch Mikuláš; Nguyen, Truong Anh; Arlt, Josef, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl provést strategickou analýzu odvětví stavebních strojů a vybavení v Evropě a finanční analýzu vybraných konkurentů. Strategická analýza pomocí PEST modelu a Porterova modelu pěti sil identifikovala klíčové faktory ovlivňující odvětví. Odvětví je kapitálově náročné a čelí významným vnějším vlivům. Politická stabilita a veřejné investice představují příležitosti, zatímco geopolitické napětí, cla a narušené dodavatelské řetězce jsou hrozby. Nedostatek pracovníků a regulace tlačí na technologické inovace v podobě, elektrifikace a automatizace, které vyžadují investice. Rivalita mezi existujícími konkurenty je vysoká, hrozba vstupu nové konkurence je střední, jelikož společnosti ohrožuje vstup čínských výrobců na trh, vyjednávací síla odběratelů je nízká až střední a liší se dle velikosti odběratele, síla dodavatelů je střední a hrozba substitutů velmi nízká. Finanční analýza porovnala společnosti Caterpillar Inc., Doosan Bobcat EMEA s.r.o. a AB Volvo a ukázala rozdíly v likviditě, aktivitě zadluženosti a rentabilitě. Caterpillar a Volvo s vyšším podílem cizích zdrojů vykazují obecně vyšší rentabilitu. Doosan Bobcat s nižším zadlužením má nižší a volatilnější rentabilitu.
Vedoucí práce: Truong Anh Nguyen
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses