Analýza finanční gramotnosti v EU na základě dat INEV - Výstup, Václav; Vyletelka, Michal; Tománek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl identifikovat a analyzovat klíčové faktory ovlivňující úroveň finančních a ekonomických znalostí mezi studenty středních škol v České republice. V kontextu rostoucí komplexity finančního prostředí a potřeby posílení finanční gramotnosti u mladé generace je zásadní porozumět determinantům těchto znalostí pro cílené vzdělávací intervence. Práce využívá kvantitativní výzkumný přístup, konkrétně metody analýzy rozptylu (ANOVA), korelační analýzy a vícenásobné lineární regrese, aplikované na rozsáhlý datový soubor, který vznikl v rámci projektu Ekonomické olympiády 2024 a zahrnuje data téměř 30 000 studentů napříč ČR doplněné o jejich individuální charakteristiky zahrnující socio-demografické faktory a studijní profil studenta. Hlavní zjištění práce zahrnují statisticky významný vliv typu navštěvované střední školy, pohlaví, známky z matematiky a ročníku studia. Rovněž se potvrdil pozitivní vliv absolvování kurzu ekonomie/financí. Vliv regionální příslušnosti školy a vzdělání rodičů se v regresním modelu projevil jako nevýrazný. Výsledky práce poukazují na potřebu cíleného finančního vzdělávání s ohledem na identifikované rozdíly a zdůrazňují význam rozvoje matematických a analytických dovedností.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses