Aplikace principů šaría ve financích - Marhoul, Lukáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dekompozicí použití islámských principů šaría ve finančním systému. V první části práce téma rozpracovává z popisné roviny teologický základ a následnou aplikaci principů ve finančním sektoru zaměřenou zejména na základní principy, na nichž jsou poté založeny jednotlivé finanční produkty. Následně práce empiricky analyzuje vyspělost islámských finančních trhů v zemích s muslimskou většinou pomocí regresní analýzy. Dále je pozornost věnována finančním modelům reprezentativních produktů pro jejich analýzu z pohledu finanční matematiky. Finální částí je rozhovor o vpřed hledícím vývoji odvětví islámských financí s akademikem z největší indonéské univerzity Universitas Gadjah Mada (UGM).