Národohospodářské hodnocení energetické politiky Polska v letech 2020-2024 - Babka, Tadeáš; Ehler, Tomáš, 1981-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na národohospodářské hodnocení energetické politiky Polska v letech 2020 až 2024. Cílem práce je analyzovat, jakým způsobem Polsko reagovalo na závazky Evropské unie v oblasti dekarbonizace, a zároveň analyzovat dopady přijatých opatření na vybrané makroekonomické ukazatele a cenu elektřiny na trhu. Teoretická část vychází z konceptů magického trojúhelníku energetické politiky a teorie veřejné volby, které jsou základem pro analýzu, kdy se střetává ekonomická efektivita, environmentální cíle a bezpečnost dodávek energie. V praktické části práce je pomocí SWOT analýzy identifikováno, že i přes zvyšující se podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě (28,8 % v roce 2024) si Polsko nadále zachovává svou vysokou závislost na uhlí (56,7 % podílu výroby elektřiny). Transformace sektoru je ztěžována strukturálními problémy, institucionálními překážkami, vysokými investičními náklady a závislostí na uhlí v energetické struktuře a dovozu surovin. Průměrná velkoobchodní cena elektřiny v roce 2022 činila 172,21 EUR/MWh, což v porovnání se státy Visegrádské čtyřky (V4) byla nejnižší hodnota. Oproti tomu cena v roce 2024 byla 98,48 EUR/MWh a byla již srovnatelná s úrovní cen ostatních států V4 za daný rok. Energetická politika ve sledovaném období přispěla ke zvýšení energetické bezpečnosti a částečně stabilizovala projevující se inflační tlaky. Práce rovněž analyzuje dopady na HDP, nezaměstnanost, inflaci a platební bilanci. Přidanou hodnotou práce je komplexní propojení statistických dat, politických dokumentů a srovnávací analýzy s regionálním přesahem.
Vedoucí práce: Tomáš Ehler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses