Fondy kvalifikovaných investorů - Pokorný, Marek (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na fondy kvalifikovaných investorů (FKI) a jejich roli na českém investičním trhu. V teoretické části popisuji fungování kolektivního investování, jeho historii, rozdělení a význam. Dále se věnuji samotným FKI, jejich legislativnímu zakotvení, specifikům, výhodám a rizikům, a tomu, pro koho jsou určené. Součástí je také srovnání s běžnými podílovými fondy. Praktická část zahrnuje sestavení přehledu vybraných fondů FKI od největších investičních společností v Česku, konkrétně Avant, Amista, Codya a J&T. U každého fondu zjišťuji základní informace jako velikost, zaměření nebo rok založení a zároveň hledám, zda za ním nestojí někdo ze žebříčku 100 nejbohatších Čechů podle Forbes. Dále budu tyto fondy porovnávat s otevřenými podílovými fondy a zaměřím se na vývoj a aktuální trendy v oblasti FKI. Přínosem práce by mělo být zjištění, jaké strategie volí nejbohatší čeští investoři a jestli je jejich přístup v souladu s tím, jak fondy kvalifikovaných investorů reálně fungují.