Popisná analýza přeměn uskutečněných v České republice - Kuklík, Vojtěch; Pospíšil, Jiří, 1988-; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu přeměn obchodních korporací zapsaných v Obchodním věstníku v roce 2020. Cílem práce je identifikovat určité rysy těchto transakcí a porovnat tyto výsledky s analýzami autorů, kteří se zabývali přeměnami zapsanými v letech 2015–2019. Teoretická část práce poskytuje přehled právního, účetního a daňového rámce přeměn dle české legislativy. Praktická část vychází z veřejně dostupných informací z Obchodního věstníku a obchodního rejstříku a analyzuje vzorek 182 přeměn. Z provedené analýzy vyplynulo, že přeměny jsou v České republice nejčastěji realizovány mezi spojenými osobami. Nejvíce jsou v českém prostředí uskutečňovány fúze a odštěpení. Společnosti nejčastěji koncipují přeměny tak, aby minimalizovaly své náklady. Významným problémem bylo zjištěno neplnění zákonné povinnosti zveřejňovat dokumenty, jako jsou zahajovací rozvahy, účetní závěrky apod. V oblasti účetního zobrazení byly zjištěny nedostatky, zejména v nesprávném použití kapitálových fondů a vykazování ocenění jmění.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses