Aplikace stromů úrokových sazeb na ocenění dluhopisů s vnořenými opcemi - Zuština, David; Witzany, Jiří, 1966-; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá oceněním dluhopisů s opcemi na předčasné splacení (svolatelných dluhopisů). Cílem je představit a aplikovat metodologii, která umožňuje modelovat vývoj úrokových sazeb a zachytit rozhodovací procesy spojené s uplatněním opcí obsažených v dluhopisech. Důraz je kladen hlavně na aplikaci binomického modelu úrokových sazeb s využitím dvou konkrétních stochastických modelů reflektující různé předpoklady vývoje úrokových sazeb – Ho-Lee model a Black-Derman-Toy model s konstantní volatilitou. Mimoto je také představen proces ocenění pomocí Longstaff-Schwartz algoritmu, který kombinuje Monte Carlo simulace s regresí. Zmíněné metody jsou dále aplikovány na ocenění českého státního dluhopisu s vnořenou opcí a výsledky obou metod jsou porovnány.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses