Ocenění Air Bank, a.s. - Koblížek, Tomáš (2025)
Cílem této diplomové práce je stanovit tržní hodnotu Air Bank, a.s. k datu 01.01.2024 prostřednictvím externího ocenění. Diplomová práce je strukturovaná do tří hlavních částí. První (teoretická) část se věnuje specifikům bankovních institucí ve srovnání s výrobními podniky a dopadu těchto odlišností na proces oceňování. Závěr této části tvoří představení jednotlivých oceňovacích modelů využitých v rámci této práce. Air Bank, a.s., jakožto předmět ocenění, je představena ve části druhé. Naplnění stanoveného cíle je předmětem závěrečné části, která obsahuje kompletní oceňovací proces, včetně finanční a strategické analýzy, sestavení finančního plánu a stanovení tržní hodnoty banky. Hlavním oceňovacím modelem byla metoda dividendového potenciálu, která byla doplněna cenovým obligačním modelem a tržním porovnáním. Výsledná tržní hodnota Air Bank, a.s. byla stanovena ve výši 54 172 mil. Kč.