Účetní řešení přechodu z IAS 17 na IFRS 16 z pohledu nájemce - Procházková, Tereza (2025)
Tato práce rozebírá historii a vývoj účetního standardu Leasingy v mezinárodním prostředí, analyzuje přechod z původního standardu IAS 17 na nový standard IFRS 16 z pohledu nájemce a zkoumá, jak jsou principy IFRS 16 reflektovány do návrhu nového zákona o účetnictví. Hlavním cílem empirické části práce bylo zhodnotit různé způsoby přechodu (plný retrospektivní a modifikovaný retrospektivní) a praktických zjednodušení a analyzovat jejich skutečné využití na základě údajů z účetních závěrek vzorku společností kótovaných v indexu STOXX Europe 600. Práce dále porovnává rozdíly ve vykazování podle obou standardů a vyhodnocuje ekonomické dopady těchto změn v účetních postupech na klíčové finanční ukazatele podniku. Výsledky ukazují, že nejvíce společností využilo modifikovaný retrospektivní způsob přechodu a běžně aplikovalo přechodné úlevy i praktické úlevy pro nízkohodnotné a krátkodobé leasingy.