Účetní řešení přechodu z IAS 17 na IFRS 16 z pohledu nájemce - Procházková, Tereza; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Novotný, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato práce rozebírá historii a vývoj účetního standardu Leasingy v mezinárodním prostředí, analyzuje přechod z původního standardu IAS 17 na nový standard IFRS 16 z pohledu nájemce a zkoumá, jak jsou principy IFRS 16 reflektovány do návrhu nového zákona o účetnictví. Hlavním cílem empirické části práce bylo zhodnotit různé způsoby přechodu (plný retrospektivní a modifikovaný retrospektivní) a praktických zjednodušení a analyzovat jejich skutečné využití na základě údajů z účetních závěrek vzorku společností kótovaných v indexu STOXX Europe 600. Práce dále porovnává rozdíly ve vykazování podle obou standardů a vyhodnocuje ekonomické dopady těchto změn v účetních postupech na klíčové finanční ukazatele podniku. Výsledky ukazují, že nejvíce společností využilo modifikovaný retrospektivní způsob přechodu a běžně aplikovalo přechodné úlevy i praktické úlevy pro nízkohodnotné a krátkodobé leasingy.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses