Účetní a daňové souvislosti přeshraničních fúzí - Vrana, Martin (2025)
Diplomová práce se věnuje účetním a daňovým aspektům přeshraničních fúzí obchodních společností. Rozděluje se do dvou částí, praktické a teoretické. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, legislativní rámec pro fúze a přeshraniční fúze a také detailně zkoumá jejich procesy a potřebné náležitosti pro její průběh. Dále je věnována pozornost tichým rezervám, jejich ocenění a zdanění. Praktická část se zaměřuje na analýzu dotazníkového šetření z několika států Evropy a zkoumá odlišnosti od české úpravy pravidel pro fúze a přeshraniční fúze. Součástí práce je také modelový příklad přeshraničí fúze splynutím české společnosti do finské společnosti.