Analýza nefinančního výkaznictví společností v ČR - Benedek, Pavel (2025)
Tato diplomová práce se zabývá nefinančním reportingem v kontextu nové evropské směrnice CSRD a standardů ESRS. Jejím cílem je analyzovat přístup českých firem k reportování informací o udržitelnosti. Vzhledem k nedostupnosti výstupů podle směrnice CSRD byla provedena analýza třinácti zpráv vypracovaných na základě předchozí směrnice NFRD. Práce shrnuje vývoj nefinančního reportingu, přibližuje klíčové standardy a hodnotí kvalitu i strukturu vybraných zpráv podle zvolených kritérií. Výsledky ukazují výraznou různorodost v přístupu firem i v podobě sestavených zpráv, což je důsledkem absence konkrétních standardů umožňujících jednotnou aplikaci směrnice NFRD. Závěrem práce naznačuje, že nové požadavky CSRD přinesou firmám jak výzvy, tak příležitosti ke zlepšení transparentnosti a strategického řízení udržitelnosti.