Vliv stavebních projektů a makroekonomických změn na ceny nemovitostí a hypoteční trh - Maga, Dušan; Radová, Jarmila; Folprecht, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce byla zpracována na téma analýzy hypotečního a nemovitostního trhu v České republice ve světle nedávných legislativních a makroekonomických změn. Hlavní náplní je ekonometrická modelace vztahů makroekonomických veličin, které byly rozebrány v kapitolách na začátku práce, na oba cílové trhy. První část se věnuje teoretickému rámci celé problematiky a analýze vybraných makroekonomických veličin. V druhé části je kladen důraz na legislativní změny, včetně deaktivace ukazatele DSTI a nového stavebního zákona, a jejich teoretický dopad na trhy. V praktické části práce jsou pak vytvořeny ekonometrické modely využívající robustní regresi v programovacím jazyce Python na základě reálných časových řad. Výsledky ukazují, že nejvýznamnější determinanty jsou průměrná mzda, úroková sazba a zpožděná hodnota cen nemovitostí. Většina zjištění odpovídá teoretickým předpokladům a výsledky mohou sloužit jako podklad pro další výzkum v této oblasti.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses