Účetní vykazování nákladů na vývoj vakcíny proti COVID-19 v IFRS a US GAAP - Belfín, Martin (2025)
Diplomová práce se zabývá účetním vykazováním nákladů na vývoj vakcíny proti onemocnění COVID-19 ve dvou nejvýznamnějších účetních rámcích – Mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS) a Amerických všeobecně uznávaných účet-ních principech (US GAAP). Východiskem práce je skutečnost, že pandemie COVID-19 vytvořila mimořádné podmínky pro vývoj nových léčiv, přičemž účetní zachycení s tím spojených nákladů představovalo významný prvek s dopadem na finanční výkazy zúčastněných farmaceutických společností. Cílem práce je popsat pravidla pro vyka-zování nákladů na výzkum a vývoj dle obou systémů, identifikovat jejich hlavní roz-díly a analyzovat konkrétní přístupy u vybraných společností. V teoretické části jsou zpracována relevantní ustanovení standardů IAS 38 a ASC 730 a jejich aplikace v kontextu vývoje léčiv. Praktická část analyzuje účetní závěrky vybraných společností s cílem posoudit jejich přístup k aktivaci nákladů na vývoj. Výsledkem práce je ana-lýza a posouzení dopadů pandemie COVID-19 na způsob vykazování nákladů na vý-voj léčiv u vybraných společností zabývající se produkcí vakcíny proti COVID-19.