Účetní vykazování nákladů na vývoj vakcíny proti COVID-19 v IFRS a US GAAP - Belfín, Martin; Mejzlík, Ladislav, 1961-; Vašek, Libor, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá účetním vykazováním nákladů na vývoj vakcíny proti onemocnění COVID-19 ve dvou nejvýznamnějších účetních rámcích – Mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS) a Amerických všeobecně uznávaných účet-ních principech (US GAAP). Východiskem práce je skutečnost, že pandemie COVID-19 vytvořila mimořádné podmínky pro vývoj nových léčiv, přičemž účetní zachycení s tím spojených nákladů představovalo významný prvek s dopadem na finanční výkazy zúčastněných farmaceutických společností. Cílem práce je popsat pravidla pro vyka-zování nákladů na výzkum a vývoj dle obou systémů, identifikovat jejich hlavní roz-díly a analyzovat konkrétní přístupy u vybraných společností. V teoretické části jsou zpracována relevantní ustanovení standardů IAS 38 a ASC 730 a jejich aplikace v kontextu vývoje léčiv. Praktická část analyzuje účetní závěrky vybraných společností s cílem posoudit jejich přístup k aktivaci nákladů na vývoj. Výsledkem práce je ana-lýza a posouzení dopadů pandemie COVID-19 na způsob vykazování nákladů na vý-voj léčiv u vybraných společností zabývající se produkcí vakcíny proti COVID-19.
Vedoucí práce: Ladislav Mejzlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses