Analýza fúzí se zaměřením na finanční sektor - Šimonovská, Petra (2025)
Diplomová práce je zaměřená na téma týkající se akvizic a fúzí. Ty jsou analyzovány na konkrétních dvou transakcích, které byly provedeny ve finančním, konkrétně v bankovním, sektoru. Cílem práce je v první řadě zmíněné operace představit z teoretického pohledu, který osvětlí jak českou právní úpravu, která ovlivnila provedené obchody z důvodu jejich realizace na území České republiky, tak i úpravu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví, v čele se standardem IFRS 3 zaměřeným na podnikové kombinace, dle kterých byla transakce vykazována. Praktická část si klade za cíl tyto transakce prostřednictvím zvolené formy, kterou je případové studie, podrobněji rozebrat z pohledu finančních reálií a dopadu do výkaznictví. Účelem práce je činit tak krok po kroku se zaměřením na provedení, vyčíslení, a právě zanesení do různých výkazů společnosti. A to jak na individuální bázi, tak na bázi konsolidované.