Zachycení a ocenění nemovitostí v rámci konsolidačního celku - Kartova, Filiz (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou zachycení a ocenění nemovitostí v rámci konsolidačního celku s důrazem na rozdílné přístupy jednotlivých entit uvnitř skupiny. Teoretická část se zaměřuje na metodologii vykazování nemovitostí podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví, konkrétně na standardy IAS 16 Pozemky, budovy a zařízení a IAS 40 Investice do nemovitostí. V dalších kapitolách teoretické části diplomová práce vymezuje konsolidační celek, vztah mezi ovládající a ovládanou osobou a popisuje proces konsolidace na základě plné metody konsolidace. Cílem diplomové práce je poukázat na skutečnost, že konkrétní nemovitost může být v rámci konsolidačního celku klasifikována odlišně v závislosti na využití v rámci skupiny. Teoretické poznatky jsou následně aplikovány v poslední kapitole, jež je věnována praktické ukázce.