Senát Parlamentu ČR : Legislativní aktér, kontrolní mechanismus, nebo politická překážka? - Pekárek, Jan (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na komplexní analýzu ústavního a politického postavení Senátu Parlamentu České republiky. Cílem práce je vyhodnotit, zda Senát plní roli efektivního legislativního aktéra, kontrolního mechanismu, či zda představuje institucionální překážku ve fungování parlamentní demokracie. Práce kombinuje teoretická východiska teorie bikameralismu, institucionální analýzy a komparativní ústavní právo s rozsáhlým zpracováním kvantitativních dat a případových studií z období existence horní komory Parlamentu České republiky, tedy 1996–2024. Hlavním přínosem práce je vlastní datová analýza politicko-stranického složení Senátu, míry navrácení a akceptace zákonů, průběhu schvalování ústavních zákonů a volební účasti, která prokazuje proměnlivou, avšak systémově významnou korektivní funkci Senátu. Práce dokládá, že horní komora navzdory omezeným pravomocím vykonává důležitou roli pojistky ústavnosti a stability, zvláště v obdobích politického napětí nebo majoritní dominance dolní komory. Originalitou práce je propojení empirických poznatků s normativní diskusí o reformě Senátu a jeho legitimitě, které přispívá k hlubšímu porozumění asymetrického bikameralismu v posttransformačních demokraciích.