Regionální geografie střední Evropy - Martínek, Jiří, 1976- (Education, 2023)
Publikace poskytuje komplexní geografický přehled o regionu střední Evropy, který vymezuje územím celkem devíti současných států: Německa, Švýcarska, Lichtenštejnska, Rakouska, Slovinska, Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Je určena zejména studentům geografických a příbuzných oborů, učitelům zeměpisu, ale též širší veřejnosti. Vychází z potřeby a požadavku podrobnějšího poznání středoevropského prostoru, jehož jsme součástí. Představuje střední Evropu jako specifický a do určité míry ucelený region. Věnuje se jeho charakteristikám od přírodních poměrů a historického vývoje, přes obyvatelstvo, hospodářství a vnitřní rozdíly, až po (geo)politické aspekty, spolupráci v rámci EU a problémy, se kterými se region aktuálně potýká. Druhá polovina publikace je zasvěcena regionální geografii jednotlivých středoevropských států s akcentem na důležité (nejen) geografické informace, vidění časoprostorových souvislostí a některé zajímavosti. Každá z kapitol obsahuje i řadu otázek pro zamyšlení a mnoho užitečných námětů do výuky na ZŠ a SŠ.