Stanovení diskontní sazby v investičním rozhodování - Ševečková, Tereza; Kozáková, Petra; Hajdíková, Taťána; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá otázkou, zda podniky v České republice stanovují diskontní sazbu pro účely hodnocení investic. Dále zkoumá, jaké faktory jsou významné a mají vliv na výši této sazby. Prostřednictvím dotazníkového šetření a statistických testů bylo zjištěno, že nejčastěji české podniky využívají statické metody hodnocení efektivnost investic, a tudíž diskontní sazbu nestanovují. V případě menšiny podniků s jednou či vícero diskontními sazbami jsou nejčastěji finančním oddělením nebo controllingem jako základ sazby využívány vážené náklady na kapitál. Výslednou výši diskontní sazby však dále formují tržní riziko, nedůvěra ve správnost rozhodnutí managementu a změna nejistoty týkající se vývoje odvětví. V závěru práce jsou navržena doporučení pro využití dynamických metod a přesnější stanovení diskontní sazby s ohledem na specifická projektová rizika, délku trvání investice a další faktory.
Vedoucí práce: Petra Kozáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses