Demografický vývoj EU a ekonomické souvislosti : zaměření na ČR - Stehlík, Martin (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou demografického vývoje v Evropské unii a jeho ekonomickými souvislostmi se zvláštním zaměřením na Českou republiku. Práce identifikuje klíčové demografické trendy, jako je stárnutí populace, nízká porodnost nebo celkové změny ve věkové struktuře a zkoumá jejich dopad na ekonomii EU a ČR skrze makroekonomické ukazatele, včetně HDP, ekonomické aktivity obyvatelstva a výdajů na sociální zabezpečení. Využívá kvantitativní i kvalitativní data z Eurostatu, ČSÚ, OSN a dalších renomovaných institucí, která jsou následně analyzována a zpracována pomocí deskriptivní statistiky především do grafů. Výsledky ukazují, že demografické změny představují vážné výzvy pro ekonomický růst i stabilitu a udržitelnost sociálních systémů v EU. V českém kontextu se projevy demografického stárnutí prohlubují a bez přijetí efektivních reforem hrozí dlouhodobá neudržitelnost důchodového systému, což může vést ke zhroucení státního rozpočtu. Práce dále navrhuje doporučení pro hospodářskou a sociální politiku s cílem zmírnit negativní dopady demografických trendů a podpořit udržitelný rozvoj.