Analýza obchodního modelu a datové infrastruktury pro digitální zpracování odborných knih : případová studie Study Buddy - Sklenička, Martin (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou obchodního modelu a datové infrastruktury systému Study Buddy – AI asistenta pro podporu studia na vysokých školách. Cílem práce je navrhnout udržitelný a technologicky proveditelný model distribuce odborných knih prostřednictvím umělé inteligence, který zohlední jak potřeby studentů, tak požadavky nakladatelství. V teoretické části jsou popsány současné trendy využití AI ve vzdělávání, přístupy k distribuci digitální literatury a obchodní modely dostupné na trhu. Praktická část zahrnuje návrh architektury systému Study Buddy postaveného na platformě Microsoft Azure, analýzu preferencí uživatelů prostřednictvím dotazníkového šetření a srovnání konkurenčních AI nástrojů. Mimo jiné je v práci popsán návrh obchodního modelu, který je kombinací freemium přístupu a časově omezeného půjčování knih. Práce dospívá k návrhu technologicky i ekonomicky udržitelného řešení, které dokáže efektivně propojit zájmy studentů i nakladatelství. Díky kombinaci architektury založené na službách Microsoft Azure, datové analytiky a zpětné vazby od cílových uživatelů vzniká koncept, který může reálně přispět k modernizaci digitální distribuce odborných knih na univerzitách.