Perspektivy dalšího vývoje silniční nákladní přepravy v ČR - Kiseleva, Nataliya (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem a současnými výzvami silniční nákladní dopravy v České republice v kontextu evropského dopravního trhu. Zaměřuje se na faktory, které oslabují konkurenceschopnost českých dopravců, zejména rostoucí provozní náklady, nedostatek pracovních sil a nové legislativní požadavky. Zvláštní důraz je kladen na dopady silničního Balíčku mobility, který zásadním způsobem mění pravidla pro mezinárodní přepravu v rámci Evropské unie. Změny se týkají pravidel pro návraty vozidel, vysílání řidičů, administrativní zátěže a zpřísňujících se environmentálních standardů. Výzkum kombinuje kvantitativní analýzu pomocí korelačních a regresních modelů s kvalitativním přístupem ve formě SWOT analýzy, která je dále rozpracována do matice WOTS. Na základě výsledků jsou navržena opatření a strategie, které mohou přispět ke zlepšení postavení českých dopravců v rámci jednotného evropského trhu.