Zhodnocení přechodu ČR k cirkulární ekonomice na základě specifik českého prostředí - Tran, Dieu Anh; Antal, Jarolím, 1986-; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zhodnocení přechodu České republiky k modelu cirkulární ekonomiky (CE) s ohledem na její specifické hospodářské, institucionální a kulturní podmínky. Práce nejprve vymezuje teoretický rámec CE, porovnává jej s lineárním modelem a analyzuje evropské i národní strategie, legislativu a nástroje podpory. Hlavní část se věnuje současnému stavu implementace CE v ČR, a to včetně analýzy materiálových toků, úrovně recyklace, ekonomických dopadů a míry zapojení firem. Na základě sekundární analýzy odborných zdrojů a dat identifikuje práce klíčové bariéry implementace – jako jsou institucionální slabiny, nízká míra motivace podniků či kulturní preference. Cílem je porozumět, jak hluboce a účinně je koncept CE v ČR přijímán a jak může přispět k transformaci ekonomiky směrem k vyšší udržitelnosti, inovacím a odolnosti vůči globálním výzvám.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses