Vývoj na trhu agentur IATA v České republice - Jirků, Michaela; Chaloupková, Kateřina; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá trhem letecké dopravy a prodejců letenek, a to konkrétně těch akreditovaných přes agenturu IATA. Pro porozumění vývoje a nových trendů bylo třeba vysvětlit trh prodejců letenek a poukázat na důležité události v průběhu let, které vývoj prodeje a také tak i současné trendy ve vývoji ovlivnily. Cílem této diplomové práce je pochopení trhu a konkurence v oblasti prodeje letenek v České republice. Na základě výsledků z polostrukturovaných hloubkových rozhovorů odpovědět na stanovenou hypotézu: V posledních 5 letech dochází ve světě k odlivu prodejů od tradičních IATA akreditovaných prodejců na úkor nárůstů přímých prodejů leteckých společností přes vlastní webové stránky. Výsledky hloubkových rozhovorů prokazují, zda je tento trend značný i u českých společností a jak české prodejce ovlivňuje. Práce čtenáře provází od historie letecké dopravy přes vznik IATA agentury až k současnosti. Uvádí do souvislosti význam, velikost a vývoj trhu letecké dopravy pomocí globálně sledovaných ukazatelů. Zaměřuje se na vliv podmínek akreditace v systému IATA a náročnost jejich plnění pro prodejce letenek, a to konkrétně pro cestovní kanceláře a agentury v průběhu let. Část teoretické části je věnována problematice úzké propojenosti a citlivosti odvětví (covid-19), změnám chování spotřebitele ovlivňující B2B segment (častější používání internetu a webových stránek). Pomocí trendové analýzy uvádí hlavní trendy celého odvětví, jako jsou modern retailing, implementace NDC a vliv metavyhledávačů, a díky výsledkům z rozhovorů přináší pochopení aktuálního dění na trhu letecké dopravy pro prodejce letenek v České republice.
Vedoucí práce: Kateřina Chaloupková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses