Náklady životního cyklu jako hodnotící kritérium - Kovář, Michal (2025)
Cílem diplomové práce je nejprve ověřit nízkou četnost využívání nákladů životního cyklu v českém prostředí jako kritéria pro výběr dodavatele a poté nalézt a popsat příčiny nízké využívanosti. Vyhodnocení je provedeno na základě přezkoumání zadávacích dokumentací zakázek v České republice a Finsku a jejich následné porovnání. Z důvodu povahy nákladů životního cyklu je pole veřejných zakázek zúženo na dodávky vozidel, kde náklady životního cyklu představují ekonomicky výhodnější alternativu k nejnižší ceně. U obou zemí je zkoumáno, v jakých případech jsou náklady životního cyklu využívány. Na základě výsledků porovnání jsou navržena doporučení. Práce vychází ze statisticky doložené informace, že nejnižší cena je v současné době dominující kritérium.