Využití data miningových modelů při vývoji aplikací pro iOS - Poustka, Adam (2025)
Tato diplomová práce se věnuje problematice využití data minigových metod a strojového učení v průběhu vývoje mobilních aplikacích pro platformu iOS. Hlavním cílem této práce je vytvoření, integrace a evaluace různých modelů strojového učení, které byly vytvořeny pomocí rozdílných nástrojů, do iOS aplikace. V teoretické části této práce je proveden průzkum literatury, která se zaměřuje na problematiku využití strojového učení v mobilních aplikacích, definice strojového učení a specifika jeho využití na zařízeních s omezenou výpočetní schopností, jako jsou mobilní telefony. V praktické části této práci je popsán proces vývoje modelů určených pro nasazení v mobilních aplikacích pomocí nástrojů Create ML, BigML a TensorFlow. Pro trénování těchto modelů byly zvoleny tři datasety s rozdílnými typy dat. Jeden dataset obsahuje obrazová data a další dva obsahují data tabulární, která se liší typem obsažených dat. Jeden dataset obsahuje data čistě numerická, v druhém se nachází kombinace numerických i kategoriální dat. Následuje popis způsobu, jakým byla vytvořena mobilní aplikace a pomocí jakých technik byly vytvořené modely integrovány. V závěrečné části je provedena evaluace způsobů integrace modelů strojového učení do mobilní aplikace pro platformu iOS a jsou zde i zmíněny limitace jednotlivých přístupů. Zdrojový kód aplikace a kód použitý k před přípravě dat a trénování modelů v jazyce Python jsou dostupné na platformě GitHub a mohou sloužit jako inspirace či základ pro integraci strojového učení dalším mobilním vývojářům.