Dopady dluhové krize na kvalitu řeckého zdravotnictví - Bezkočková, Tereza (2025)
Tato diplomová práce se zabývá dopady dluhové krize na kvalitu řeckého zdravotnictví v období od roku 2009 do současnosti. Cílem práce je identifikovat klíčové faktory, které k těmto dopadům přispěly. Vzhledem k omezené dostupnosti statistických údajů byla zvolena metoda systematické rešerše odborných studií publikovaných v letech 2014-2024. Práce se opírá o data z mezinárodních institucí (OECD, WHO, Světová banka aj.) a výsledky devíti vybraných vědeckých studií, které splnily stanovená kritéria. Výsledky ukazují výrazné zhoršení dostupnosti a kvality zdravotnické péče v důsledku úsporných opatření, poklesu veřejných výdajů a omezení kapacit. Identifikované faktory zahrnují strukturální nedostatky systému, politická rozhodnutí během krize a vysokou míru spolufinancování ze strany pacientů.