Tradice a současnost vztahů mezi Českou republikou a Španělským královstvím - Almer, Vojtěch (2025)
Diplomová práce se věnuje tradici a současnosti česko-španělských vztahů. Cílem práce je zjistit, zda mají vzájemné vztahy taková specifika, že je lze označit za nadstandardní. A také vymezit charakter vzájemných vztahů a nalézt zásadní dějinné události a faktory, které vztah utvářely. Práce zkoumá oba státy na základě jejich velikosti a atributů, které ovlivňují zahraniční politiku. Historická analýza se věnuje období vzájemných kontaktů a vztahů od počátku středověku až do současnosti. Důležitým aspektem je 20. století a cesta od znovunavázání diplomatických styků. Současné vztahy jsou rozděleny do rovin politické, ekonomické a kulturní.